HangHír

FBT Muse 210LA line array rendszer

FBT Muse 210LA line array rendszer

A cikk elolvasásához 4 perc szükséges.

Az olasz hangfalgyártás komoly hagyományokkal rendelkezik. Elég csak a dB Tecnologies, az RCF, a K-Array, vagy az Outline márkanevekre gondolnunk.

Az anconai régióban, Recanati városában létezik még egy manufaktúra, akik az utóbbi években egyre jobb termékekkel lepik meg a piacot, és akikről egyre többet hallani a nemzetközi sajtóban. Még maga, a híres Abey Road-i hangmágus, Alan Parsons is elismerő szavakkal beszélt az olasz FBT cégről.

Az FBT 1963 óta van jelen a nemzetközi hangtechnikai piacon.  A vállalat a hangfalak mellett ipari hangrendszereket, intelligens vezérlő felületeket, sőt még gitár erősítőket is gyárt.

A teljes gyártási folyamat Olaszországban történik, a cég ISO minősített, több ezer négyzetméteres ipartelepén. Hangfalaikba általában egyedi fejlesztésű, szintén Olaszországban gyártott, B&C hangszórókat építenek be. A jelenlegi választékukban található aktív ládáik mindegyike saját fejlesztésű, DSP-vel ellátott digitális végfokokat tartalmaz.

A friss technológiák és a folyamatos innovációs lehetőségek keresésének köszönhetően mára az FBT kinőtte magát a noname termékek világából és egyre inkább a felső-közép kategória, egy jelentős versenyzőjeként kezeli a márkát a szakma.

Több line array rendszer található meg az FBT választékában. A Mitus és Modus termékcsalád már bizonyított a nemzetközi piacon. A Vertus line array, ami azért inkább egy oszlop sugárzó, olyan komoly referenciák mellett is megállja a helyét a felhasználók visszajelzése alapján, mint a kategóriát megalkotó Bose hasonló termékei.

A cég legújabb üdvöskéje a londoni Plasa kiállításon bemutatott és az azóta már Magyarországon is megtekinthető Muse.

FBT Muse line array rendszer:

16 db FBT Muse 210LA függeszthető egy füzérbe

16 db FBT Muse 210LA függeszthető egy füzérbe

Az FBT Muse 210LA  2db dupla lengőtekercses, 10″-es mélynyomót és két egyedi fejlesztésű 1″-es torkú B&C HF magas-sugárzót tartalmaz. A 90°-os hullámterelő optimális futást biztosít 800Hz-en, egyenletes vízszintes terjedést biztosítva egészen 18kHz-ig. Az erősítésről 600+300Wrms teljesítményű “D”-osztályú erősítő modulok gondoskodnak és az  FBT Muse is, a más FBT aktív rendszerekben is megtalálható, 8 presetes beépített DSP-vel rendelkezik.

A láda nyír rétegelt lemezből készül, amelyen 2 masszív alumínium fül is helyet kapott. Maximum 16 egység függeszthető egyben egy füzérbe, egymáshoz képest maximum 10°-kal, 2°-os lépésenként szétnyitva. Mélyfrekvenciás kiegészítésként a gyártó, a cég SUBLine 218SA típusú, 2db 18″-es B&C mélysugárzóval és egy 1200W-os D-osztályú erősítővel szerelt ládáit ajánlja.

A Muse mellé minden szükséges szerelvény, állványok, vasak és tokok elérhetőek.

A Muse ár/érték viszonyban mindenképpen egy versenyképes ajánlatnak tűnik. A line array piac eléggé speciális és kettészakadt. Az egyik irány a nemzetközi riderekben elfogadott ipari standardokat magában foglaló, Meyer-Sound, L’Acoustics, D&B, NEXO kupac. Ezek a márkák viszik el a rentál piac 90%-át.

A maradék piacon, ahol nem feltétlen nagy nemzetközi produkció igényeit kell kielégíteni, hanem szimplám egy megbízható, jó hangú rendszerre van szükség, illetve a fix telepítések világában véleményem szerint abszolút van létjogosultsága az egyéb minőségi, köztük az FBT MUSE hangrendszereknek is.

Az igazság az, hogy egy másodvonalas line array rendszert gyakorlatilag a nagy halakhoz képest fele árban meg lehet vásárolni. Egy színházi telepítés, vagy egy közepes méretű, megfelelő mennyiségű belföldi rendezvényes munkával rendelkező rentál cég számára, ahol nem a hangrendszer bérbeadásából keletkező megtérülési ráta az elsődleges választási szempont, mindenképpen megér egy próbát a Muse.

Hivatkozások: www.fbt.it |  Fotók: FBT Elettronica S.p.A.

A MUSE “kibelezése” a Trinity Productions videójában: