HangHír

MIPRO MI-909 fülmonitor

MIPRO MI-909 fülmonitor

A cikk elolvasásához 3 perc szükséges.

Évek óta nem tudok rájönni “mi folyik Tajvanon”? A titok a mérnökképzésben lehet, vagy szimplán az ufók népesítették be a szigetet?

Tajvan évtizedek óta ontja magából a jobbnál jobb rádiós átviteli eszközöket. Legyen szó akár rádió amatőr vagy profi broadcast készülékekről, illetve az utóbbi években vezeték nélküli mikrofon rendszerekről.

A tajvani vezeték nélküli mikrofon iparág egyik leginnovatívabb gyártója, az 1995-ben útnak indult MIPRO cég. Az alapító K.C. Chang, már a 60-es évek közepétől a vezeték nélküli mikrofon iparágban tevékenykedett, de az álmát miszerint egy világszínvonalú vezeték nélküli termékeket gyártó vállalatot hozzon létre, csak a MIPRO alapításával valósította meg.

Annak ellenére, hogy az európai és tengerentúli közönség évről-évre találkozhat a MIPRO nevével az amerikai (NAMM) TEC-díj, vezeték nélküli technológiák kategória jelöltjei között, a márkanév viszonylag ismeretlen Ázsián kívül.

Pedig számos olyan szabadalom kötődik a gyártóhoz, amelyet később a nagy márkák (Beyerdynamic, AKG, Sennheiser, stb.) is átvettek. Például a cégnek köszönhetjük a piac első automatikus adó-vevő szinkron képes készülékeit és az ezeket kiszolgáló ACT szinkron technológiát. Egyébként egészen 2014 tavaszáig, a MIPRO gyártotta a felső kategóriás Beyerdynamic vezeték nélküli mikrofon rendszerek elektronikáit is.

Az idei frankfurti Pro Sound & Light kiállításon bejelentette a tajvani gyártó, hogy befejezik az OEM gyártást és mostantól kezdve csak arra koncentrálnak, hogy egy világszinten ismert, prémium márkát építsenek fel.

MI-909 digitális fülmonitor rendszer

A MIPRO MI-909 IEM a piac első digitális fülmonitor rendszere

A MIPRO MI-909 IEM a piac első digitális fülmonitor rendszere

Ahogy utóbbi időben minden évben, most is felkerült egy MIPRO termék a 2015-ös TEC-díj jelöltek listájára. Ráadásul egy momentán versenytárs nélkül álló innovációval, az MI-909 digitális vezeték nélküli fülmonitor rendszerrel.

Már az előd, az analóg MIPRO MI-808 is kiemelkedett a vezeték nélküli fülmonitor elektronikák piacából, tiszta hangképével és nagy hangerejével. Igazi meglepetés, hogy a digitális rendszert a tajvani gyártó, az analóg modellel szinte azonos árszintre árazta.

Az MI-909 rendszer az MI-909T adóból és az MI-909R vevő egységből áll. Az új rendszer már az egyre inkább más gyártók által is preferált széles frekvencia tartományban működik.

A 2-antennás diverzitásos rendszer 64MHz-es sávszélességen dolgozik (540-604MHz).  Az egyszerű készülék párosítást a “csak fordítsd szembe, nyomj egy gombot” elven működő, ACT adó vevő-szinkron rendszer segíti. A könnyű és masszív magnézium házba bújtatott vevő 8 órán át üzemel 2db AA méretű telepről.

Az adóegységen található analóg kombó (sajnos digitális még mindig nincs) bemenet mono/sztereó/mix üzemmódban is használható. Az MI-909 216 gyárilag jól megtervezett preset csatornát tartalmaz. Hangerő szabályzóval ellátott fejhallgató kimenet és egy RJ-11-es, a gyártó által ACT-BUS-nak keresztelt számítógépes rendszervezérlési lehetőség is helyet kapott a dobozon.

Az MI-909 egy igazán izgalmas termék, de azért némi hiányérzetünk is van, amit könnyen orvosolhatna a gyártó azzal, ha digitális bemenet is kerülne a 2.0-s változatra… Ezzel lehetőség nyílna egy az elejétől, minden végpontjáig digitális összeköttetésű rendszer felépítésére.

Hivatkozások: www.miproaudio.hu , www.mipro.com.tw | Fotók: MIPRO Electronics

MIPRO MI-909 bemutató videó: