HangHír

Ecler MIMO88 digitális audio mátrix

Ecler MIMO88 digitális audio mátrix

A cikk elolvasásához 6 perc szükséges.

A katalán Ecler cég története 1965-ben indult. Az eredetileg Hi-Fi audio termékek gyártásával foglalkozó márka a 70-es évek elején kezdett el pro-audio termék fejlesztésén dolgozni. Ebben az időszakban vált egyre népszerűbb turisztikai célponttá a Spanyolország. A spanyol tengerpart mentén egyre nyíltak a hotelek, bárok, klubok és egyéb szórakozóhelyek. Ezen helyek hangtechnikai igényeit kielégítendő lépett be az Ecler cég a professzionális hangtechnikai iparágba, és ennek köszönhetően növekedhetett világszerte ismert márkává.

Ecler MIMO88 digitális audio mátrix

Ecler MIMO88 digitális audio mátrix

A kezdeti időkben az Ecler márka a megbízható, nagy teljesítményű végfokairól volt ismert, amiben jelentős szerepe volt annak, hogy energiatakarékos, nagy hatásfokú “zöld” technológiákra építették a készülékeket. 1988-ban a Motorola céggel együttműködve fejlesztette ki a cég az SPM (Switching Power MOSFET) végfok technológiát. Az erősítő gyártók jellemzően bipoláris tranzisztorokra, vagy FET-re épülő áramköröket használnak. Az SPM technológia mindkét standard technológia előnyeit ötvözi:

 1. Az SPM alkatrésznek kisebb a belső ellenállása, így nagyobb a hatásfoka. Emiatt kisebb a hővesztesége. Ezért az elektronikák alacsonyabb hőtermelésnek vannak kitéve, ami növeli a termékek élettartamát. Emellett az SPM technológiát alkalmazó erősítők extrém Ohmikus terheléseken (2 Ohm) is képesek működni.
 2. Az SPM gyorsabb alkatrész, mint a bipoláris tranzisztor vagy a hagyományos FET. Emiatt jobb, részletesebb hangminőséget lehet elérni az alkalmazásával, mint a a standard technológiákkal.

A 2000-es évek végén egyre inkább a hálózatos (értsd TCP/IP alapú) termékek fejlesztése irányába indult el, sok más iparág mellett a hangtechnikai ipar is. Az informatikai hálózatok és az adatsebesség fejlődésével megnyílt az út a hálózatban kezelhető hangtechnikai eszközök fejlesztése előtt. Ekkor jelent meg a piacon az Ecler első, a saját maga által fejlesztett EclerNet infrastruktúrán alapuló erősítője, az NPA is.

A digitális hálózati technológiák használatának több előnye is van:

 • A különböző hangtechnikai eszközök egységes protokollok és protokoll fordítókon keresztül kommunikálni tudnak egymással. Parancsokat tudnak egymás felé elküldeni, státuszinformációkat lekérni, stb…
 • Az egyes egységek távolról (akár egy másik földrajzi helyről) vezérelhetők és felügyelhetők. Észrevehetők a hibásan működő egységek hibaüzenetei. A paraméterek gyorsan, fizikai jelenlét nélkül változtathatók.
 • Nagy hangtechnikai hálózatok telepítésekor jelentősen leegyszerűsödik, átláthatóbbá válik a rendszer konfigurációja.

Az NPA széria fejlesztésének tapasztalataiból született meg a MIMO88 digitális audio mátrix ötlete.

A MIMO88 egy teljes körűen programozható 8 be /8 kimenetes mátrix rendszer, amely egy második MIMO88 hozzákapcsolásával 16×16-os rendszer mátrixszá változtatható. A rendszer bármely kimenete is bemenete egymáshoz rendelhető az EclerNet infrastruktúra és az ingyenesen letölthető EclerNet Manager szoftver segítségével.

Az EclerNet Manager szoftver a kimenetek és bemenetek összerendelésén kívül további hasznos szolgáltatásokat is biztosít:

 • Egyedi felhasználói felületeket hozhatunk létre (pl. hangerőszabályzás, zóna bekapcsolás, hangbejátszó vezérlés, stb.) a felhasználók részére. A felhasználói felület bármilyen böngészőből, vagy iPad/iPhone/Android applikációkon vagy a cég tavaly megjelent Linux alapú WPm Screen fali vezérlőjén keresztül is elérhető, elsődlegesen lokális hálózaton belül.
 • EQ-k, dinamika szabályzók, késleltetők állnak a telepítők rendelkezésére, amellyel a telepítési helyszín egyedi igényeihez hangolható a hangrendszer minden egyes zónája.
 • A TP-NET protokollon keresztül külső hardver gyártók (Creston, AMX, Extron, stb.) vagy a cég saját digitális fali vezérlőjével is képes kommunikálni a rendszer. Erre egységenként 8 GPIO port áll rendelkezésünkre.

8 mono/sztereó, fantom táplálható mikrofon/vonal bemenet és ugyanennyi kimenet kapott helyett a MIMO88 hátlapján. Ezeken kívül 2 monitor kimenet is rendelkezésünkre áll. 2db MIMO88 összekapcsolásával, mátrix üzemmódban a bemenetek és kimenetek száma a duplájára növelhető. A két MIMO88 összekötéséhez egy CAT5 vezetékre (mindegy hogy standard vagy keresztbe kötött) van szükség. A két eszköz között a topológia specifikációinak megfelelően akár 100m távolság is lehet. A 8 feszültség vezérelt (0-10VDC) GPI bemeneti porton keresztül is vezérelhetjük kívülről a MIMO funkcióit. Olyanokat, mint a hangerőszabályzás, némítás, preset visszahívás és egyebek. A 8 GPO kimeneten keresztül relével vezérelhetünk külső eszközöket, mint függönymozgatás, világítás, stb. Ráadásként a beépített órának köszönhetően eseményeket is időzíthetünk (pl. minden nap ugyanakkor kapcsoljon be vagy ki a rendszer)

Az Ecler saját digitális perifériái, mint a WPTOUCH fali vezérlő, vagy az MPAGE16 bemondó állomás a digitális bemeneten keresztül csatlakoztathatók.

A felhasználási lehetőségek sora nagyon szerteágazó:

 • Remekül használható a MIMO88 központosított hanginstallációk “agyaként”,
 • Bolti hangosításokhoz bemondó, üzenet közlő, prioritások (4 szintű) kezelését és független forrás/hangerő választását igénylő alkalmazásokhoz
 • Egyéb vezérlőrendszerekkel installálva rendszerintegrációs, vagy okos ház projektek hangközpontjaként
 • Az ingyenesen letölthető alternatív firmware készülékre töltésével, automatikus gerjedésgátlás, keverés és limiter funkciókkal konferenciatermi rendszer processzoraként
 • Hangosítási rendszer rendszerprocesszoraként. Többutas hangszórórendszer processzálás és késleltetések kezelése.
 • Olyan telepítések esetén ahol kifejezett igény a távoli rendszerfelügyelet, diagnosztika és interneten keresztüli kezelés.
 • Élő hangosításhoz (mini-digi-keverő) a PC-n keresztüli WiFi vezérlésnek köszönhetően

Talán az egyre inkább teret nyerő külső protokollok, mint a Dante, MADI és társaik kezelése az egyetlen szolgáltatás ami hiányzik a MIMO88-ból. Az eszköz szoftveres támogatása remek, a kezelői felületek igazán felhasználóbarátra sikerültek. Számos nemzetközi és magyarországi telepítés referencia található meg az Ecler gyári weboldalán.

A piacon hasonlóan kiforrott és tudású eszközt talán csak az amerikai Symetrix gyárt, de az ő megoldásaik árban jelentősen a MIMO88 felett vannak és a rendszer kezelése is komolyabb technikai felkészültséget igényel. Bonyolultabb a rendszer konfigurációs szoftver és a csúcstermék Solus 16 is csak 16×8 mátrix konfigurációt tesz lehetővé, szemben a 2db MIMO88 linkelésével elérhető 16×16-os rendszer mátrixszal.

Innovatív, reálisan árazott termék. Rendszerintegrátorok számára mindenképpen megjegyzendő hangtechnikai megoldás. Nekünk tetszik.

Hivatkozások: www.ecler.es | Fotók: NEEC AUDIO BARCELONA S.L.

MIMO88 bemutató videók: