HangHír

DVB-T? 4G? Wireless gyorstalpaló

DVB-T? 4G? Wireless gyorstalpaló

A cikk elolvasásához 2 perc szükséges.

2 éve változások történtek a frekvencia szabályozásban, és 2015 június 17.-től  hivatalosan is már csak digitális televízió sugárzás üzemelhet Magyarországon. Mivel a 800MHz-es digital divident sávot a mobilszolgáltatók használják (itt még esélyes, hogy a 821-832MHz közötti duplex sáv a vezeték nélküli mikrofon rendszerek számára szabadon használható lesz), és a DVB-T állomások az UHF sávban, a 470-790MHz-es tartományban üzemelnek alaposabb odafigyelést igényel a használni kívánt vezeték nélküli mikrofon rendszer kiválasztása.

MIPRO wireless rendszerek vs DVB-T?

MIPRO wireless rendszerek vs DVB-T?

Az EQAUDIO HUNGARY által forgalomba hozott MIPRO márkájú vezeték nélküli termékek, jellemzően a 692-716 MHz-es sávban működnek. Ez a tartományt (igazából 470-790MHz között) a kis hatótávolságú eszközök rádiómikrofon alkalmazásai, harmadlagos jeleggel használhatják. Másodlagos jeleggel a DVB-T után a TV-sek, rádiósok dolgozhatnak a tartományban.

A 692-716MHz-es sáv az UHF 48-51-es közötti TV csatornákat jelenti.

Amire oda kell figyelni mindenképpen, hogy abban az esetben, ha elsődleges jelleggel ezeken a csatornákon, az adott régióban digitális műsorsugárzás zajlik, a rádiós mikrofon rendszer nem zavarhatja meg az elsődleges felhasználást. (Kvázi nem zavarhatom meg a vezeték nélküli rendszeremmel a családok esti TV nézését).

A pontos dB értékek kiszámítása műszaki felkészültséget igényel, illetve az NMHH honlapján kalkulációs diagram is elérhető amely segít az adott távolsághoz tartozó zavaró térerősségszint leolvasásában. A lényeg konyhanyelven az, hogy a zavaró térerősségszint kisebb kell, hogy legyen a vezeték nélküli mikrofonok műszaki jellemzői által befolyásolt maximálisan megengedett zavaró szintnél (by NMHH). Természetesen beltéri használat esetében az épületcsillapítás hatásával is számolnunk kell.

Röviden semmi nincs veszve. Megfelelő odafigyeléssel a 800MHz alatti tartományban működő rendszerek használhatóak lesznek a jövőben is, de vannak bizonyos országrészek, ahol márkától függetlenül körültekintően kell üzemeltetni vezeték nélküli mikrofon rendszereinket. Ellenkező esetben jogi és technikai problémákba ütközhetőnk, de akár a médiahatósággal is összeakadhat a bajszunk.

Hasznos linkek:

A cikk a www.miproaudio.hu oldal leírása alapján készült. Az eredeti írás itt olvasható.

Az ausztrál kormány bezzeg kampányfilmet is készített: